Tuesday, May 31, 2022

 

Κοινοποιήθηκε στους εξής: Δημόσια
Δημόσια
Κάλεσμα για ενίσχυση της αυτόνομης ομάδας δασοπροστασίας | Alerta.gr
ALERTA.GR
Κάλεσμα για ενίσχυση της αυτόνομης ομάδας δασοπροστασίας | Alerta.gr
Κάλεσμα για ενίσχυση της αυτόνομης ομάδας δασοπροστασίας. Για άλλη μια χρονιά ζούμε με τον φόβο, άλλο ένα καλοκαίρι που περιμένουμε [...]


 


Sunday, May 29, 2022

 

Διατάξεις για την εισαγωγή σπουδαστών στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών

Δημοσίευση: 29/05/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Νέες τροποποιητικές διατάξεις για  την Εισαγωγή σπουδαστών στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών προβλέπει το άρθρο 321 του Σχεδίου Νόμου για τα ΑΕΙ, το οποίο  το οποίο δημοσιεύει  κατ' αποκλειστικότητα το esos.

Ειδικότερα οι διατάξεις έχουν ως εξής:

Το άρθρο 19 του ν. 4559/2018 (Α ́142, διόρθ. σφάλμ. Α ́154), περί της εισαγωγής σπουδαστών σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), αντικαθίσταται ως εξής: «Άρθρο 19

Εισαγωγή σπουδαστών στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

1. Η εισαγωγή στα τμήματα: α) Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, β) Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, γ) Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, δ) Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ε) Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας γίνεται μέσω εισαγωγικών εξετάσεων πανελλαδικού επιπέδου που διοργανώνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.

2. Δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις της παρ. 1 έχουν οι κάτοχοι απολυτηρίου τίτλου λυκείου ή ισότιμου τίτλου σχολείου μέσης εκπαίδευσης του εσωτερικού ή εξωτερικού.

3. Οι υποψήφιοι, μαθητές και απόφοιτοι, εξετάζονται πανελλαδικώς στα εξής μαθήματα:

α) Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία: Αξιολογείται το επίπεδο οργανοχρησίας των υποψηφίων. Ως μουσικό όργανο εννοείται και η φωνητική τέχνη.

β) Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία: Οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε σύντομα ερωτήματα, με τα οποία αξιολογείται το επίπεδο θεωρητικών μουσικών γνώσεων.

γ) Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία για τους υποψηφίους Γενικού Λυκείου (ΓΕ.Λ.) ή Νέα Ελληνικά για τους υποψηφίους Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.).

δ) Σε ένα (1) ακόμη μάθημα της ομάδας προσανατολισμού ή του τομέα που επιλέγει ο υποψήφιος ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ. αντίστοιχα ως εξής: δα) Ιστορία για τους υποψηφίους του πρώτου επιστημονικού πεδίου ΓΕ.Λ., δβ) Μαθηματικά για τους υποψηφίους του δεύτερου επιστημονικού πεδίου ΓΕ.Λ., δγ) Φυσική για τους υποψηφίους του τρίτου επιστημονικού πεδίου ΓΕ.Λ., δδ) Πληροφορική για τους υποψηφίους του
τέταρτου επιστημονικού πεδίου ΓΕ.Λ. και δε) Μαθηματικά (Άλγεβρα) για τους υποψηφίους όλων των τομέων των ΕΠΑ.Λ.

4. Προϋπόθεση συμμετοχής των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στα τμήματα της παρ. 1 αποτελεί η επίτευξη στις πανελλαδικές εξετάσεις βαθμολογικής επίδοσης ίσης ή μεγαλύτερης: α) της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ανά μουσικό μάθημα των περ. α) και β) της παρ. 3 (Ε.Β.Ε. μουσικών μαθημάτων) και β) της Ε.Β.Ε. ανά τμήμα (Ε.Β.Ε. τμήματος).

5. Η Ε.Β.Ε. ανά μουσικό μάθημα προκύπτει από το γινόμενο του μέσου όρου της βαθμολογίας των υποψηφίων σε αυτό επί τον συντελεστή που ορίζεται για κάθε τμήμα για το συγκεκριμένο μουσικό μάθημα, σύμφωνα με την παρ. 8. Για τον υπολογισμό του μέσου όρου της βαθμολογίας του μουσικού μαθήματος λαμβάνονται υπόψη οι βαθμολογίες του συνόλου των υποψηφίων που διεκδικούν εισαγωγή στα τμήματα της παρ. 1 έχοντας εξεταστεί στο οικείο μουσικό μάθημα, καθώς και σε τουλάχιστον ένα (1) από τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα των περ. γ) και δ) της παρ. 3, χωρίς να διαχωρίζονται οι υποψήφιοι με βάση την κατηγορία λυκείου, ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ., από το οποίο προέρχονται. Ο συντελεστής της Ε.Β.Ε. ανά μουσικό μάθημα βρίσκεται εντός του διαστήματος ελάχιστης και μέγιστης τιμής, το οποίο καθορίζεται, σύμφωνα με την παρ. 7. Το γινόμενο του πρώτου εδαφίου στρογγυλοποιείται στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο. Για τη διαπίστωση της συνδρομής της προϋπόθεσης της περ. α) της παρ. 4 συγκρίνεται η Ε.Β.Ε. ανά μουσικό μάθημα, όπως διαμορφώθηκε σύμφωνα με την παρούσα, με τη βαθμολογική επίδοση του υποψηφίου στο οικείο μουσικό μάθημα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κατά το στάδιο αυτό ο συντελεστής βαρύτητας του μουσικού μαθήματος.

6. Η Ε.Β.Ε. ανά τμήμα της περ. β) της παρ. 4 προκύπτει από το γινόμενο του μέσου όρου των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα της παρ. 3 επί τον συντελεστή που καθορίζεται από τα ιδρύματα εισαγωγής για κάθε τμήμα, σύμφωνα με την παρ. 8. Για τον υπολογισμό του μέσου όρου των βαθμολογικών επιδόσεων σε κάθε ένα (1) από τα τέσσερα (4) πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα της παρ. 3 λαμβάνονται υπόψη οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο ή τομέα, ξεχωριστά για κάθε κατηγορία λυκείου (ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ.), οι οποίοι έχουν εξεταστεί σε τουλάχιστον ένα (1) από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα των περ. γ) και δ) της παρ. 3. Στα τμήματα που εντάσσονται σε περισσότερα του ενός επιστημονικά πεδία ή τομείς, για τον υπολογισμό της Ε.Β.Ε. λαμβάνεται υπόψη ο μικρότερος μέσος όρος των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα των οικείων επιστημονικών πεδίων ή τομέων. Το γινόμενο του πρώτου εδαφίου στρογγυλοποιείται στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο. Ο συντελεστής της Ε.Β.Ε. ανά τμήμα βρίσκεται εντός του διαστήματος ελάχιστης και μέγιστης τιμής, το οποίο διαμορφώνεται σύμφωνα με
την παρ. 7. Για τη διαπίστωση της συνδρομής της προϋπόθεσης της περ. β) της παρ. 4 συγκρίνεται η Ε.Β.Ε. ανά τμήμα, όπως διαμορφώθηκε σύμφωνα με την παρούσα, με τον μέσο όρο της βαθμολογικής επίδοσης του υποψηφίου στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα της παρ. 3, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη κατά το στάδιο αυτό οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων.

7. Η ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της Ε.Β.Ε. των μουσικών μαθημάτων της περ. α) της παρ. 4 και η ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της Ε.Β.Ε. των τμημάτων της περ. β) της ίδιας παραγράφου ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 4Β του ν. 4186/2013 (Α ́193).

8. Οι συντελεστές της Ε.Β.Ε. των μουσικών μαθημάτων της περ. α) της παρ. 4, καθώς και της Ε.Β.Ε. των τμημάτων της περ. β) της ίδιας παραγράφου καθορίζονται με απόφαση της συγκλήτου έπειτα από πρόταση του οικείου τμήματος, οι οποίες εκδίδονται σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 4Β του ν. 4186/2013. Το σύνολο των συντελεστών της Ε.Β.Ε. των μουσικών μαθημάτων, καθώς και των συντελεστών της Ε.Β.Ε. των τμημάτων, οι οποίοι αποφασίζονται σύμφωνα με την παρούσα, καθώς και με την παρ. 9, συγκεντρώνονται σε μία (1) απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.

9. Αν για οποιονδήποτε λόγο, κάποιο ίδρυμα εισαγωγής δεν καθορίζει τους συντελεστές της παρ. 8, ο καθορισμός τους γίνεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.

10. Οι συντελεστές της Ε.Β.Ε. των μουσικών μαθημάτων της περ. α) της παρ. 4 και της Ε.Β.Ε. των τμημάτων της περ. β) της ίδιας παραγράφου δύναται να τροποποιούνται με απόφαση της συγκλήτου, η οποία εκδίδεται έως τις 31 Αυγούστου εκάστου έτους και αφορά στις προϋποθέσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση του επόμενου σχολικού έτους. Η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου είναι αποκλειστική. Η τροποποιητική απόφαση του πρώτου εδαφίου κοινοποιείται στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων. Τροποποιητικές αποφάσεις που εκδίδονται μετά την παρέλευση της αποκλειστικής προθεσμίας του πρώτου εδαφίου αφορούν στις προϋποθέσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση του επόμενου της έκδοσής τους σχολικού έτους.

11. Η ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της Ε.Β.Ε. των μουσικών μαθημάτων της περ. α) της παρ. 4 και η ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της Ε.Β.Ε. των τμημάτων της περ. β) της ίδιας παραγράφου δύνανται να τροποποιούνται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 4Β του ν. 4186/2013. Αν τροποποιηθεί η ελάχιστη ή μέγιστη τιμή του συντελεστή της Ε.Β.Ε., επαναλαμβάνεται η διαδικασία της παρ. 8 του παρόντος.

12. Τα τμήματα της παρ. 1 δύνανται να αποδίδουν διαφορετικό συντελεστή για τον καθορισμό της Ε.Β.Ε. των μουσικών μαθημάτων και διαφορετικό συντελεστή για τον καθορισμό της Ε.Β.Ε. των τμημάτων εντός του διαστήματος τιμών που ορίζει ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με την παρ. 7. Τα τμήματα της παρ. 1 δύνανται να αποδίδουν διαφορετικούς συντελεστές για την εξαγωγή της Ε.Β.Ε. καθενός εκ των δύο (2) μουσικών μαθημάτων της παρ. 3. Ο συντελεστής της Ε.Β.Ε. που ορίζεται για κάθε τμήμα της παρ. 1 είναι ενιαίος για την εισαγωγή υποψηφίων από Γ.Ε.Λ. και ΕΠΑ.Λ.. Για τη διαπίστωση της δυνατότητας εισαγωγής στα ανωτέρω τμήματα εξετάζεται πρώτα η επίτευξη των Ε.Β.Ε. των μουσικών μαθημάτων και έπειτα η επίτευξη της Ε.Β.Ε. του οικείου τμήματος.

13. Για την εξαγωγή της συνολικής βαθμολογίας των υποψηφίων υπολογίζονται οι βαθμολογικές επιδόσεις στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα της παρ. 3 καθώς και οι οικείοι συντελεστές βαρύτητας. Υποψήφιοι για επιλογή είναι όσοι έχουν εξεταστεί στα μαθήματα των περ. α) και β) της παρ. 3, καθώς και σε τουλάχιστον ένα (1) από τα μαθήματα των περ. γ) και δ) της ίδιας παραγράφου.

14. Οι συντελεστές βαρύτητας των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων ορίζονται με απόφαση της συγκλήτου του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.), η οποία εκδίδεται έπειτα από πρόταση του τμήματος εντός της προθεσμίας που τάσσεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων προθεσμίας. Οι αποφάσεις του πρώτου εδαφίου εκδίδονται ή τροποποιούνται έως τις 31 Μαΐου εκάστου έτους και αφορούν στις προϋποθέσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση του επόμενου σχολικού έτους. Η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου είναι αποκλειστική. Οι αποφάσεις κοινοποιούνται στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο συντελεστής βαρύτητας που αποδίδεται σε κάθε ένα (1) από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα των περ. α) και β) της παρ. 3 είναι κοινός για κάθε επιστημονικό πεδίο ή τομέα, εκφράζεται σε ακέραιο ποσοστό επί τοις εκατό (%) και δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 20%. Ο συντελεστής βαρύτητας που αποδίδεται σε κάθε ένα (1) από τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα των περ. γ) και δ) της παρ. 3 εκφράζεται σε ακέραιο ποσοστό επί τοις εκατό (%) και δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 20%. Το άθροισμα των συντελεστών αποδίδει το 100%. Εάν για οποιονδήποτε λόγο κάποιο ίδρυμα εισαγωγής δεν καθορίζει τους ανωτέρω συντελεστές βαρύτητας, αυτοί καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι συντελεστές βαρύτητας του προηγούμενου εδαφίου αποδίδονται στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο ή τομέα και αξιοποιούνται για την εισαγωγή στα τμήματα του οικείου επιστημονικού πεδίου ή τομέα, για τα οποία αυτοί δεν έχουν οριστεί με απόφαση της συγκλήτου.Για τον καθορισμό των συντελεστών βαρύτητας των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων ισχύουν οι ίδιοι περιορισμοί που εφαρμόζονται κατά τον καθορισμό των συντελεστών βαρύτητας με απόφαση της συγκλήτου. Οι αποφάσεις του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων που εκδίδονται σύμφωνα με το όγδοο εδάφιο τροποποιούνται έως τις 31 Μαΐου εκάστου έτους και αφορούν στις προϋποθέσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση του επόμενου σχολικού έτους. Η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου είναι αποκλειστική. Η τροποποιητική απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με το ενδέκατο εδάφιο, καταλαμβάνει μόνο τα τμήματα, για τα οποία δεν έχει ήδη εκδοθεί σχετική τροποποιητική απόφαση της οικείας συγκλήτου εντός της αποκλειστικής προθεσμίας του δεύτερου εδαφίου. Το σύνολο των συντελεστών βαρύτητας των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων που ορίζονται, σύμφωνα με την παρούσα, συγκεντρώνεται σε μία (1) απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων. Κάθε λεπτομερειακό θέμα σχετικό με την εφαρμογή της παρούσας καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.

15. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται:

α) Οι ειδικότερες προϋποθέσεις και όροι εισαγωγής και εγγραφής φοιτητών στα τμήματα της παρ. 1, οι διαδικασίες διενέργειας των εξετάσεων της παρ. 1 και κάθε άλλο σχετικό θέμα,
β) η σύσταση, συγκρότηση, το πλαίσιο λειτουργίας και οι αρμοδιότητες των οργάνων που θεσπίζονται προς το σκοπό της διεξαγωγής των εξετάσεων της παρ. 1,
γ) το ακριβές περιεχόμενο, ο τρόπος εξέτασης και βαθμολόγησης των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μουσικών μαθημάτων, καθώς και ο τρόπος υπολογισμού του συνολικού αριθμού μορίων εισαγωγής με βάση τους γραπτούς βαθμούς των πανελλαδικών εξετάσεων.

16. Κατά τα λοιπά για την εισαγωγή στα τμήματα της παρ. 1 εφαρμόζεται η παρ. 1 του άρθρου 13Δ του ν. 4186/2013 και οι κανονιστικές αποφάσεις που εκδίδονται, σύμφωνα με την ίδια παράγραφο.

17. Το παρόν άρθρο δεν θίγει την παρ. 1 του άρθρου 35 του ν. 3794/2009 (Α'156) και την υποπερ. iv) της περ. α) της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 2525/1997 (Α' 188).

Friday, May 27, 2022

 

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι
ΣΕΛΙΔΕΣ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ / 2
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ: ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ*
Προκειμένου να υπάρξει μια σφαιρική ενημέρωση για το ιστορικό της καταπάτησης και αυθαίρετης δόμησης σε εκτός σχεδίου δημόσια , δασική και αναδάσωτέα περιοχή του Υμηττού, παραθέτω ανακοίνωση της “Πρωτοβουλίας Πολιτών για την προστασία του Υμηττού”, 1999.
Όπως είναι γνωστό στην περιοχή του σημερινού Δήμου Ηλιούπολης υπήρχε τα χρόνια της Τουρκοκρατίας το κτήμα του Μουσταφά Καρά Αλή.
Και ενώ η έκταση του “Κτήματος Καρά”, - όπως καθιερώθηκε να λέγεται – δεν ξεπερνούσε τα 500 στρέμματα, οι τελευταίοι του αγοραστές (1922) ο Αλ. Νάστος και ο κληρονόμος του το επέκτειναν προς κάθε κατεύθυνση πουλώντας δεκαπλάσια έκταση και διεκδικώντας ολόκληρο το δασικό χώρο του Υμηττού μέχρι την κορυφή!!
Όπως είναι επίσης γνωστό, το 1950 οι Νάστοι κατόρθωσαν με βασιλικό διάταγμα (ΦΕΚ 299/16/9/50) “περί άρσεως αναδασώσεως εξ εκτάσεως 1250 στρεμμάτων του ιδιοκτήτου δάσους Νάστου της περιφέρειας Ηλιουπόλεως”, να εγκριθεί “Διάταγμα Ρυμοτομίας Δάσους Υμηττού”.
Από την εποχή εκείνη ξεκινά ο αγώνας των κατοίκων της Ηλιούπολης, με επικεφαλής τον τότε πρόεδρο της Κοινότητας Αναστασιάδη για να αποτραπεί η επέκταση του Σχεδίου Πόλεως και η Ρυμοτόμηση του δασικού χώρου. Ο αγώνας αυτός απέδωσε τελικά καρπούς. Το 1953, το Υπουργείο Γεωργίας και το 1954 το Συμβούλιο Επικρατείας, απορρίπτουν τον ισχυρισμό του Νάστου περί “ιδιόκτητου δάσους” και κρίνουν ότι, η έκταση των 1250 στρ., στην συνέχεια του εγκεκριμένου Σχεδίου Πόλεως της Ηλιούπολης, αποτελεί “δημόσιο δάσος”.
Το 1955, ανακαλείται και το βασιλικό Διάταγμα του 1950, και έκτοτε η έκταση αυτή θεωρείται δημόσια, δασική και αναδασωτέα, δηλαδή μη οικοδομήσιμη.
Όμως έχει ήδη δημιουργηθεί ένα κοινωνικό πρόβλημα: κάποιοι είχαν αγοράσει οικόπεδα από τον Νάστο στην περιοχή αυτή, και μερικοί μάλιστα είχαν χτίσει, κατοικίες νόμιμα ή αυθαίρετα. Ο Νάστος αναγκάστηκε τότε ή να επιστρέψει τα χρήματα στους αγοραστές ή να αντικαταστήσει το οικόπεδό τους με άλλο, στην εντός σχεδίου περιοχή της Ηλιούπολης.
Ωστόσο, κάποιοι δεν δέχθηκαν ούτε τη μία, ούτε την άλλη λύση, και εξακολούθησαν να παραμένουν στην περιοχή, τμήμα της οποίας θεωρήθηκε διακατεχόμενο (βλ. απόφαση 2/1963 του Εισαγγελέα Εφετών).
Τα επόμενα χρόνια, οι προσπάθειες των Νάστων να αποσπάσουν ευνοϊκές γι΄ αυτούς αποφάσεις πέφτουν στο κενό. Με το ΠΔ 544/1978 ορίζεται ότι όλη η εκτός σχεδίου περιοχή του Δήμου Ηλιούπολης εντάσσεται στην Β΄ Ζώνη προστασίας του Υμηττού, όπου δεν επιτρέπονται οικιστικές επεκτάσεις (κατοικίες).
Το 1981, το Υπουργείο Γεωργίας προχωρά σε Κτηματογράφηση “της δασικής εκτάσεως που εφάπτεται στο εγκεκριμένο Σχέδιο Πόλεως” η οποία χαρακτηρίζεται, δημόσια και εν μέρει διακατεχόμενη, από τον Νάστο και όχι μόνο.
Τόσο οι Νάστοι όσο και αρκετοί από τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες υποβάλλουν τις νόμιμες αντιρρήσεις τους στα Δικαστήρια, όμως τελικά δεν δικαιώνονται.
Το 1985, επί Δημαρχίας Δ. Κιντή επιχειρείται παράκαμψη του Υπουργείου Γεωργίας ώστε να περάσει το όλο ζήτημα στην αρμοδιότητα της Κ.Ε.Δ. (Διεύθυνση Δημοσίων Κτημάτων Αθηνών) χωρίς ωστόσο κανένα αποτέλεσμα, εφ΄ όσον η προαναφερόμενη περιοχή δεν ήταν αντίστοιχη με την εντός σχεδίου, αλλά χαρακτηρισμένη ως δασική και αναδασωτέα.
Το 1990, επί Δημαρχίας Δ. Κιντή το Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης με εισήγηση του Κ. Κανελλόπουλου ζητά την επέκταση του Σχεδίου Πόλεως Ηλιούπολης εντός της Β’ Ζώνης προστασίας του Υμηττού ενώ το 1993, επί Δημαρχίας Θ. Γεωργάκη, η παράταξη του Δ. Κιντή, ως μειοψηφία, υποστηρίζει την άποψη “να μη γίνει καμία απολύτως ένταξη στο Σχέδιο Πόλης”.
Σύμφωνα με το “Τοπικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα” του Δήμου Ηλιούπολης η σημερινή Δημοτική Αρχή, επιχειρώντας το 1993 να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των καταπατήσεων δημόσιας δασικής γης και της αυθαίρετης δόμησης στον εκτός σχεδίου δασικό χώρο του Υμηττού, συνέστησε μια επιτροπή η οποία αποτελούνταν από Δημοτικούς Συμβούλους αποκλειστικά.
Σύμφωνα με την “Εισηγητική Έκθεση” της Επιτροπής αυτής θεωρείται ότι “…πριν από οποιαδήποτε ενέργεια ένταξης ή μη στο σχέδιο πόλης, θα πρέπει να λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς που διέπει την περιοχή, το οποίο εκκρεμεί ακόμη στα αρμόδια δικαστήρια ανάμεσα στο Δημόσιο (Υπ. Γεωργίας) και στους άμεσα ενδιαφερόμενους…”.
Επίσης η Επιτροπή θεωρούσε ότι “…συντρέχουν οι λόγοι ένταξης στο σχέδιο πόλης μόνο μέρους της περιοχής που περικλείεται από τις οδούς Αναξαγόρα και Νεύτωνος εφόσον πρώτα εκπονηθεί Πολεοδομική Μελέτη Σκοπιμότητας…”.
Με βάση την προαναφερόμενη “Εισηγητική Έκθεση”, το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε την υπ΄ αριθμ. 380/1993 απόφαση, σύμφωνα με την οποία αποφασίστηκε να συνταχτεί “ειδική μελέτη” για τις εκτός σχεδίου περιοχές (Νεύτωνος, Διογένους, τέρμα Σοφ. Βενιζέλου, Μαραθωνομάχων, Δεξαμενή ΕΥΔΑΠ)… “αλλά με κύριο στόχο τη διερεύνηση της δυνατότητας ένταξης στο σχέδιο πόλης μόνο της περιοχής που καθορίζεται από την οδό Αναξαγόρα (όριο σχεδίου πόλης) και σε βάθος περίπου 90 μ., δηλαδή στην περιοχή που ήδη λειτουργεί σαν σχέδιο πόλης, αποκλείοντας τις περιπτώσεις που έχουν εισχωρήσει στο δάσος και στη δασική περιοχή, καθώς και τις δασικές εκτάσεις γης που ισχυρίζονται ότι αγόρασαν από το Νάστο διάφοροι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες και που έχει χαρακτηριστεί ως διακατεχόμενη δασική περιοχή, με την ταυτόχρονη διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας προγράμματος αποκατάστασης των πραγματικών δικαιούχων…”.
Επίσης με την ίδια απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε “…να σταματήσει η επέκταση της αυθαίρετης δόμησης στο δασικό χώρο του Υμηττού. Οι υπάρχουσες κατοικίες να παραμείνουν, αλλά να κατεδαφίζεται αμέσως κάθε νέο αυθαίρετο κτίσμα. …Να μη γίνει αποχαρακτηρισμός του δασικού χώρου και σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας να προβλεφθεί στην υπό σύνταξη μελέτη η διατήρηση και αξιοποίηση της Β΄ Ζώνης σε χώρους αναψυχής…”.
Τον Φεβρουάριο του 1999, ολοκληρώθηκε η προαναφερόμενη “Μελέτη για την Προστασία και την αξιοποίηση της εκτός σχεδίου περιοχής Δήμου Ηλιούπολης”. Η μελέτη αυτή, έχοντας καταγράψει την σημερινή κατάσταση, εκτιμά ότι ”…δεν υπάρχουν πρακτικά περιθώρια αναθεώρησης του υφισταμένου θεσμικού πλαισίου (Α΄ και Β΄ Ζώνες προστασίες του Υμηττού) επί τα χείρω. Και αναθεώρηση επί τα χείρω θα θεωρείτο ευλόγως οποιαδήποτε πρόταση απόσπασης τμήματος από τις Ζώνες αυτές προκειμένου να ενσωματωθεί στο σχέδιο πόλης, και αυτό ανεξάρτητα από την οποιαδήποτε εκκρεμούσα έκβαση δικαστικής διένεξης για το ιδιοκτησιακό…”.
Η “Πρωτοβουλία Πολιτών για την προστασία του Υμηττού”, από το 1989 που λειτουργεί, έχει εκφράσει επανειλημμένως τις θέσεις και τις προτάσεις της, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα της οικιστικής επέκτασης στον Υμηττό, όπως και οπουδήποτε αλλού, από την άποψη της υπεράσπισης του Δημοσίου συμφέροντος και όχι από την άποψη υπεράσπισης μιας “τυπικής νομιμότητας” (βλ. πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης 24/7/98 και 11/9/98).
Η “Πρωτοβουλία Πολιτών”, στην σύγκρουση που διεξάγεται από το 1950 μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Νάστων για τον Υμηττό, σαφώς τάχθηκε ενάντια στα συμφέροντα Νάστου, ενάντια στα συμφέροντα των μεγάλων αλλά και μικρότερων καταπατητών του δημοσίου δασικού χώρου.
Τελευταία, κυκλοφόρησε ένα υπόμνημα της “Επιτροπής Κατοίκων της περιοχής εκτός Σχεδίου του Δήμου Ηλιούπολης” το οποίο αναφέρεται στο ιστορικό του όλου ζητήματος και στην μελέτη του Δήμου. Επίσης, αναφέρεται στην δραστηριότητα της “Πρωτοβουλίας Πολιτών”, την οποία θεωρεί λίγο-πολύ “υπεύθυνη” για την ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού!!
Συμφωνώντας με αρκετά απ΄ αυτά που αναφέρονται στο Υπόμνημα, επισημαίνουμε ότι κάποιες “αλήθειες” που κατατίθενται, είναι μονόπλευρες δηλαδή καταγράφουν την οπτική γωνία των άμεσα ενδιαφερόμενων. Θα σταθούμε σε ένα σημείο: Γνωρίζουν πολύ καλά οι πάντες ότι η επίδοση των εκθέσεων αυτοψίας από την Πολεοδομία Αθηνών έγινε μετά την παρέμβαση της Νομαρχίας Αθηνών (30/7/1998), και όχι μετά την μηνυτήρια αναφορά της “Πρωτοβουλίας Πολιτών” στον Εισαγγελέα (18/8/1998), όπως ισχυρίζεται η “Επιτροπή Κατοίκων”. Επίσης γνωρίζουν οι πάντες πολύ καλά ότι ουδέποτε η “Πρωτοβουλία Πολιτών” υποστήριξε πως οι κάτοικοι της εκτός σχεδίου δασικής περιοχής είναι …οι υπεύθυνοι της πυρκαγιάς του καλοκαιριού του ΄98, όπως επίσης, ουδέποτε υποστήριξε ότι πρέπει να γκρεμιστούν τα σπίτια που χτίστηκαν την δεκαετία του ΄50, αλλά κάθε νέο αυθαίρετο κτίσμα.
Αυτά, για να αποκατασταθούν κάποιες άλλες αλήθειες…
Τέλος, επισημαίνουμε ότι η “Πρωτοβουλία Πολιτών” αντιτίθενται όχι μόνο στις αυθαίρετες οικιστικές επεκτάσεις στον δασικό χώρο του Υμηττού, αλλά και στην κατασκευή μιας νέας επιφανειακής Περιφερειακής Λεωφόρου στον Υμηττό, η οποία εκ των πραγμάτων θα επεκτείνει τα όρια της πόλης. Αντιτίθεται στην επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων που ήδη λειτουργούν παράνομα στην περιοχή της Ηλιούπολης εντός της Β΄ Ζώνης προστασίας του Υμηττού (σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων, Κέντρο Υψηλής τάσης ΔΕΗ, Σταθμός απορριμματοφόρων Δήμου).
Ακόμα, η “Πρωτοβουλία Πολιτών”, είναι αντίθετη με την επιχειρούμενη επέκταση της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία, το μπάζωμα της περιοχής και την δημιουργία χώρων στάθμευσης στον δασικό χώρο, γεγονός που θα μεταφέρει το κυκλοφοριακό χάος και στις τελευταίες “οάσεις” που έχουν απομείνει γύρω από την Ηλιούπολη.
Κλείνοντας, υπενθυμίζουμε την πρόσκληση του Δημάρχου Ηλιούπολης τον περασμένο Οκτώβρη σε “μαζική δενδροφύτευση του Υμηττού …για να δώσουμε σε εμπρηστές και επίδοξους οικοπεδοφάγους το μήνυμα ότι τα παρανοϊκά τους σχέδια δεν θα περάσουν…”.
Αλήθεια, για ποια “παρανοϊκά σχέδια” πρόκειται; Ίσως εδώ χρειάζονται περισσότερες διευκρινίσεις…
………………………………………………………………………………………………………………
*Αναδημοσιεύεται από το βιβλίο μου «Εδώ κάποτε…Συμβολή στην ιστορία της Ηλιούπολης» εκδόσεις ΚΨΜ, 2005.

  Ο χρήστης  Pezoporos  δημιούργησε μια  εκδήλωση . ·  Κυρ, 19 Ιαν 2025 στις 9 π.μ. Πεζοπορία στον Νότιο Υμηττό και τα σπήλαιά του | Κυριακή...