Όταν η προστασία των αυθαιρέτων βαφτίζεται «προστασία» του Υμηττού
Οι 7 Δήμοι (Κρωπίας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Παπάγου-Χολαργού, Ηλιούπολης, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Παιανίας-Γλυκών Νερών και Γλυφάδας) που προσέφυγαν στο ΣτΕ το 2013 και πέτυχαν την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) του 2011 (για τις περιοχές που αφορούν τα όριά τους), επικαλέστηκαν προσχηματικά την έλλειψη της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Στις παρεμβάσεις που κατέθεσαν στη διαβούλευση για το προωθούμενο νέο Π.Δ. «προστασίας» του Υμηττού, απουσιάζει οποιαδήποτε θεώρηση Στρατηγικού Χαρακτήρα.
Αντιθέτως κατέθεσαν πληθώρα αιτημάτων νομιμοποίησης αυθαίρετων οικισμών και εγκαταστάσεων, αποχαρακτη ρισμού εκτάσεων και εξαιρέσεων από το πλαίσιο προστασίας. Αιτήματα που δυστυχώς στην πλειονότητά τους υιοθετή θηκαν στη ΣΜΠΕ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος
Αναλύοντας τα στοιχεία της ΣΜΠΕ θα διαπιστώσουμε ότι από τις συνολικά 96 παρεμβάσεις που προτείνονται, οι 63 δεν στοχεύουν στην προστασία του Υμηττού, αλλά στη νομιμοποίηση αυθαίρετων εγκαταστάσεων ή/και μεταφορά εκτάσεων σε ζώνη μειωμένης προστασίας.
Οι πιο κραυγαλέες και σκανδαλώδεις παρεμβάσεις είναι:
1. Η διαίρεση της Α’ Ζώνης Απόλυτης προστασίας σε Α1 & Α2. Mε 7 παρεμβάσεις 10.529 στρέμματα μεταφέρονται στη Ζώνη Α2 για Γεωργική Χρήση, που δημιουργεί κίνητρο και ευνοεί τα σχέδια των εικονικών καλλιεργητών να μετατρέψουν αρχικά τις δασικές εκτάσεις σε γεωργική γη και στη συνέχεια σε οικόπεδα.
Eκτάσεις η συντριπτική πλειονότητα των οποίων βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Υμηττού, που συνορεύει με την πεδιάδα των Μεσογείων (έκτασης 140.000 στρεμμάτων) και συνεπώς δεν υφίσταται έλλειψη γεωργικής γης. 2. Η νομιμοποίηση της αυθαίρετης δόμησης με την κατάρτιση μελλοντικά Ειδικού Πολεοδομικού, για τους αυθαί ρετους οικισμούς Χέρωμα, Σκάρπιζα και Κίτσι–Θήτι, οι οποίοι εντάσσονται στη νέα ζώνη Στ’, και ενώ το Κίτσι-Θήτι βρίσκεται εντός αρχαιολογικής ζώνης (Ζώνη Προστασίας Γ’).
3. Η νομιμοποίηση / επέκταση του ΚΥΤ Αργυρούπολης/Ηλιούπολης, παραβλέποντας τις αποφάσεις του ΣτΕ και τις διαχρονικά αρνητικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης και Ηλιούπο λης.
4. Η χωροθέτηση νέων νεκροταφείων και η πρόβλεψη για επέκταση των υφιστάμενων. 5. Η διατήρηση των υφιστάμενων Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Α’ ζώνη απόλυτης προστασίας. 6. Η αλλοίωση του πυρήνα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή-Ιλισσίων.
Όλες αυτές οι νομιμοποιήσεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τους 5 στόχους του Π.Δ. του 2011 που είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος στη Διαβούλευση, αλλά και με τις αποφάσεις και τις επισημάνσεις των αποφάσεων του ΣτΕ.
Το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) αντί ως τεχνικός σύμβουλος του Υπουργείου Περιβάλλοντος να υπερασπιστεί και να τεκμηριώσει την αναγκαιότητα συμμόρφωσης και ανταπόκρισης της ΣΜΠΕ και του νέου Π.Δ. στις ανωτέρω αποφάσεις, εισηγήθηκε επιπλέον χαλάρωση της προστασίας του Υμηττού, ανοί γοντας το δρόμο για να παραδοθεί ο Υμηττός σε διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα με πρόσχημα τον αειφόρο τουρισμό.
Κροκοδείλια λοιπόν τα δάκρυα και υποκριτικά τα μεγάλα λόγια για την προστασία του Υμηττού. Οι προωθούμενες ρυθμίσεις του νέου Π.Δ. για τον Υμηττό απογυμνώνουν το πλαίσιο προστασίας που παρείχε το Π.Δ. του 2011, αλλοιώνουν τον δασικό χαρακτήρα του βουνού και βάζουν σε άμεσο κίνδυνο το οικοσύστημά του. Ουσιαστική ασπίδα προστασίας για τον Υμηττό είναι οι δράσεις των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, που μπορούν να αποτρέψουν τα καταστροφικά σχέδια των κυβερνήσεων, των δημοτικών αρχών, των καταπατητών και των επι χειρηματικών συμφερόντων.
Διαδημοτική Επιτροπή για την Προστασία του Υμηττού
diadimotikiymittou@gmail.com
Εναλλακτική Δράση για Ποιότητα Ζωής
ena.drasi@gmail.com
Σύλλογος Δρομέων Νοτίων Προαστίων «Ευκλής»
info@efklis.gr
No comments:
Post a Comment