Διογένης Τιμιανίδης
Θεωρω οτι η φιλοσοφια που διακατεχει τους κρατουντες για την εξυπηρετηση των ΙΧ, κατασκευαζοντας σηραγγες η ροκανιζοντας επιφανειακα,για μια ακομη φορα τον ΥΜΗΤΤΟ, μονο το αδηφαγο κεφαλαιο εξυπηρετει. Η ιστορια εχει δειξει οτι τ αυτοκινητα απαιτουν δρομους και οι δρομοι αυτοκινητα. Επομενως καθε κατασκευη εξυπηρετησης του ΙΧ ειναι καταδικασμενη μακροπροθεσμα σε αποτυχια , ενω θα εχει καταναλωσει το τοσο πολυτιμο πρασινο.Οι πολιτες που ενδιαφερονται για την λειτουργια και επιβιωση των παρυμηττιων δημων δεν εχουν να εμπλακουν σε σεναρια και διαμαχες νεων οδικων ατελεσφορων κατασκευων.Εκεινο που προεχει-γενικως και ειδικως - ειναι ο περιορισμος χρησης των ΙΧ Προς τουτο θεωρω οτι ο αγωνας οσων ενδιαφερονται κυριως, για την προασπιση του Υμηττου, πρεπει να προσανατολιστει προς την κατευθυνση αναπτυξης μαζικων μεσων μεταφορας, και τετοιες δυνατοτητες στην περιοχη υπαρχουν.Ο Υμηττός είναι ένα βουνό που συνορεύει με 11 δήμους και δέχεται τις επιδράσεις περίπου 1.000.000 πολιτών, δημόσιων, εκκλησιαστικών και ιδιωτικών οργανισμών. Είναι το περισσότερο απειλούμενο όρος της χώρας μα και το πιο πολύτιμο γιατί δίνει ζωή, περιβαλλοντική ισορροπία και αναψυχή σε εκατομμύρια κατοίκων. Αυτό το οικοσύστημα, θα προσπαθήσει αυτή η σελίδα να προστατεύει κυρίως με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών σ’ αυτή την προσπάθεια.
Tuesday, January 25, 2022
Saturday, January 8, 2022
Να προστατευτεί ο δημόσιος χαρακτήρας της δασικής περιοχής στον Υμηττό
Σε επανακατάθεση της Ερώτησής τους προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών για την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα δασικής περιοχής στον Υμηττό, μεταξύ Δήμων Βύρωνα και Ηλιούπολης, προχώρησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης.
Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση αναφέρεται:
«Επανερχόμαστε στην Ερώτησή μας με αρ. 1264/16-11-2021 σχετικά με το χαρακτήρα δασικής έκτασης που εκτείνεται μεταξύ των Δήμων Βύρωνα και Ηλιούπολης, καθώς παραμένει αναπάντητη.
Από τις αρχές του καλοκαιριού οι υπεύθυνοι του ναού Απόστολος Παύλος, εντός δασικής έκτασης στον Υμηττό και ορίων του Δήμου Ηλιούπολης, μετά από παραχώρηση του Υπ. Γεωργίας στο τέλος της 10ετίας του '80, τοποθέτησαν ηλεκτρονική μπάρα εντός της δασικής περιοχής. Πράξη αυθαίρετη που παρεμποδίζει την πρόσβαση στον περιβάλλοντα δασικό χώρο των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και έχει ξεσηκώσει τις μεγάλες και δικαιολογημένες αντιδράσεις τους.
Σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη δασική στον χαρακτήρα της περιοχή (ΠΔ Υμηττού) χρησιμοποιείται χρόνια τώρα και ως η μόνη ασφαλής δίοδος μαθητών, απέναντι στον κίνδυνο της λεωφόρου Αλίμου - Κατεχάκη, για το παρακείμενο σχολικό συγκρότημα του Δήμου Βύρωνα και φιλοξενεί παιδική χαρά του Δήμου Ηλιούπολης που μετά την τοποθέτηση της ηλεκτρονικής μπάρας δυσκολεύει παιδιά και γονείς στην προσέγγισή της.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηλιούπολης με την υπ’ αριθμ. 105/05-07-2021 απόφασή του έχει καταγγείλει τις αυθαίρετες ενέργειες των υπεύθυνων του ναού (ηλεκτρονική μπάρα, κάμερες) και έχει ενημερώσει το αρμόδιο Δασαρχείο Πεντέλης, ώστε να ενεργήσει αυτοψία και να προστατεύσει τη δημόσια δασική έκταση από τις καθ' όλα απαράδεκτες ενέργειες των υπεύθυνων του ναού.
Όλο αυτό το διάστημα το Δασαρχείο Πεντέλης δεν έχει κινητοποιηθεί ως όφειλε. Το ίδιο διάστημα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης έγινε αποδέκτης εξώδικου εγγράφου του ναού με το οποίο καλείται να ανακαλέσει την απόφασή του, γιατί καθώς ισχυρίζονται διά του δικηγόρου τους οι υπεύθυνοι του ναού, η έκταση είναι μεν δασική αλλά ιδιωτική όπως ισχυρίζονται της εκκλησίας, ενημερώνοντας για την καταγραφή της στο Κτηματολόγιο με τον αντίστοιχο ΚΑΕΚ.
Το εξώδικο του ναού δημιουργεί εύλογα ερωτήματα και ανησυχία ως προς τις επιδιώξεις της εκκλησίας στην ευρύτερη περιοχή του Υμηττού (μεταξύ Δ. Βύρωνα και Δ. Ηλιούπολης), αλλά και για το πώς ενεργούν κρατικά όργανα και υπηρεσίες όπως το Δασαρχείο Πεντέλης, η Δασική Υπηρεσία, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ως προϊσταμένη αρχή μέχρι και τον Αύγουστο 2021 και τα αρμόδια κατά καιρούς υπουργεία - όσον αφορά την προάσπιση του δημοσίου χαρακτήρα της συγκεκριμένης δασικής έκτασης και ευρύτερα στον Υμηττό που ως γνωστό δοκιμάζεται από καταπατητές και διεκδικήσεις, μεταξύ αυτών δυστυχώς και της εκκλησίας. Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη περιοχή που περιλαμβάνει και τον συγκεκριμένο ναό είναι δασική και ως δασική την καταγράφει και η πρόσφατη ανάρτηση του δασικού χάρτη της περιοχής, καλείται το αρμόδιο υπουργείο και το Δασαρχείο Πεντέλης να πάρουν δημόσια θέση εάν τους έχει ζητηθεί ή έχουν δώσει ως αρμόδιες υπηρεσίες άδεια στον ναό για την τοποθέτηση μπάρας. Εάν όχι, γιατί δεν έχουν ακόμη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες όλο αυτό το διάστημα για την απομάκρυνσή της.
Δεύτερον, σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 3186/2002 έγγραφο του Δασαρχείου Πεντέλης προς το ΣτΕ ο συγκεκριμένος ναός χαρακτηρίζεται ως αυθαίρετος στο χώρο του Υμηττού και για αυτό, για χρόνια, έχει ανασταλεί κάθε οικοδομική δραστηριότητα όσον αφορά την αποπεράτωσή του. Σήμερα ο ιερέας του ναού ανακοινώνει δημόσια στους κατοίκους που αντιδρούν στις αυθαιρεσίες ότι τα έργα αποπεράτωσης του ναού προχωρούν, με τη συμπαράσταση του Ιδρύματος Μαρτίνου, καθώς και η "αξιοποίηση" του ευρύτερου περιβάλλοντος δασικού χώρου υπέρ του ναού. Τα αρμόδια κρατικά όργανα οφείλουν να διευκρινίσουν αν έχουν βάση οι δημόσιες ανακοινώσεις του ιερέα και αν έχουν εκδοθεί ή είναι εν ισχύ πολεοδομικές άδειες του ναού για μικρότερες ή μεγαλύτερες οικοδομικές παρεμβάσεις ως ισχυρίζονται εκπρόσωποί του. Τυχόν ύπαρξή τους αντιστρατεύεται τις χρόνιες διακηρύξεις και προσπάθειες της Διεύθυνσης Δασών και του αρμόδιου Δασαρχείου να προστατεύσουν τον δημόσιο δασικό χαρακτήρα της περιοχής, καθώς και την ισχύουσα απαγόρευση εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών στην Α΄ και Β΄ Ζώνη προστασίας Υμηττού ενόψει της διαμόρφωσης του νέου ΠΔ για την προστασία του.
Τρίτον, παρότι οι υπεύθυνοι του ναού αδυνατούν να αμφισβητήσουν τον δασικό χαρακτήρα της περιοχής, προβάλλουν τεκμήριο της αυθαίρετης δράσης τους την υπ’ αριθμ. ΚΑΕΚ 050361201003/0/0 δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο. Η παραπάνω ενέργεια του ναού είναι πολύ πιθανό, με γνωστές τις διεκδικήσεις της εκκλησίας ευρύτερα στην παρακείμενη περιοχή του Υμηττού, να μην είναι μεμονωμένη ενέργεια. Όμως έτσι και αλλιώς η πράξη ιδιοκτησίας του ναού στο Κτηματολόγιο επιβάλλει από τη μεριά του Δημοσίου και των αρμοδίων υπηρεσίων του, όπως είναι η Διεύθυνση Δασών και η Περιφερειακή Διοίκηση Αττικής μέχρι και τον Αύγουστο 2021, την έμπρακτη αμφισβήτησή της στο Κτηματολόγιο.
Τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα στον Δήμο Ηλιούπολης δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν αν όντως έχουν γίνει από τις αντίστοιχες κρατικές υπηρεσίες όλες οι οφειλόμενες ενέργειες αμφισβήτησης των πράξεων ιδιοκτησίας του ναού, ούτε την κατάληξή τους. Αυτό όμως που όλοι γνωρίζουν στην περιοχή είναι οι μόνιμες διεκδικήσεις της Μονής Πετράκη και της Εκκλησίας της Ελλάδας σε αυτή την περιοχή του Υμηττού και οι κατά καιρούς ενέργειες τους να "αναγνωριστούν" από κρατικούς φορείς και δημοτικές αρχές της περιοχής ως de jure ιδιοκτήτες της δασικής έκτασης. Σχεδιασμοί που ανακόπηκαν κάτω από την κινητοποίηση και την παρέμβαση κάτοικων και φορέων της περιοχής.
Σήμερα με νωπή την εικόνα της καμένης χώρας και της Αττικής, με τη γνώση των νέων βλαπτικών παρεμβάσεων στον Υμηττό ενόψει του νέου Προεδρικού Διατάγματος και με δεδομένες τις "πράσινες" μπίζνες στην ευρύτερη περιοχή με όχημα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, οι ανησυχίες των κατοίκων είναι δικαιολογημένες και ελπιδοφόρα η επαγρύπνησή τους.
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί:
Αν το αρμόδιο Δασαρχείο έχει δώσει άδεια στον ναό για τις ενέργειές του και αν όχι με ποιες διοικητικές πράξεις του παρεμβαίνει ώστε να σταματήσει τις αυθαίρετες ενέργειές του στη συγκεκριμένη δασική έκταση.
Αν το Δημόσιο αναγνωρίζει την πράξη ιδιοκτησίας που εμφανίζει ο ναός στο Κτηματολόγιο και αν όχι αν την έχει αμφισβητήσει η αρμόδια Δασική Υπηρεσία και ποια είναι η κατάληξη των ενεργειών της.
Αν στην ευρύτερη έκταση του Υμηττού και συγκεκριμένα στη δασική έκταση που εκτείνεται μεταξύ των Δήμων Βύρωνα και Ηλιούπολης καταγράφονται και άλλες πράξεις ιδιοκτησίας της εκκλησίας και της Μονής Πετράκη στο Κτηματολόγιο. Αν ναι σε τι έκταση αφορούν και ποιες είναι οι αντίστοιχες ενέργειες αμφισβήτησης της Δασικής Υπηρεσίας.
Τέλος με αφορμή την ανάρτηση των δασικών χαρτών στην περιοχή σε ποιες άλλες ενέργειες έχει προβεί το Δημόσιο και οι υπηρεσίες του για να προασπίσουν τον δημόσιο χαρακτήρα της συγκεκριμένης δασικής έκτασης στον Υμηττό;».
Thursday, January 6, 2022
Ο χρήστης Pezoporos δημιούργησε μια εκδήλωση . · Κυρ, 19 Ιαν 2025 στις 9 π.μ. Πεζοπορία στον Νότιο Υμηττό και τα σπήλαιά του | Κυριακή...
-
Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα Πάλι φωτιά στον Υμηττό σε διάστημα λίγων ημερών... Αυτή την στιγμή καίγεται πάλι ο Υμηττός, σε δύσβατο...
-
Φωτιά στον Υμηττό / Μία σύλληψη για εμπρησμό εκ προθέσεως Tvxs Newsroom 30 Μαρ. 2024 - 10:08 Ακούστε το άρθρο σε περίπου 1 λεπτά SHARE Ε...