Tuesday, January 25, 2022

 Διογένης Τιμιανίδης

Θεωρω οτι η φιλοσοφια που διακατεχει τους κρατουντες για την εξυπηρετηση των ΙΧ, κατασκευαζοντας σηραγγες η ροκανιζοντας επιφανειακα,για μια ακομη φορα τον ΥΜΗΤΤΟ, μονο το αδηφαγο κεφαλαιο εξυπηρετει. Η ιστορια εχει δειξει οτι τ αυτοκινητα απαιτουν δρομους και οι δρομοι αυτοκινητα. Επομενως καθε κατασκευη εξυπηρετησης του ΙΧ ειναι καταδικασμενη μακροπροθεσμα σε αποτυχια , ενω θα εχει καταναλωσει το τοσο πολυτιμο πρασινο.Οι πολιτες που ενδιαφερονται για την λειτουργια και επιβιωση των παρυμηττιων δημων δεν εχουν να εμπλακουν σε σεναρια και διαμαχες νεων οδικων ατελεσφορων κατασκευων.Εκεινο που προεχει-γενικως και ειδικως - ειναι ο περιορισμος χρησης των ΙΧ Προς τουτο θεωρω οτι ο αγωνας οσων ενδιαφερονται κυριως, για την προασπιση του Υμηττου, πρεπει να προσανατολιστει προς την κατευθυνση αναπτυξης μαζικων μεσων μεταφορας, και τετοιες δυνατοτητες στην περιοχη υπαρχουν.

 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
ΘΕΣΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΗΡΑΓΓΑ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
Πρωτοβουλία Πολιτών για την προστασία του Υμηττού
Με αφορμή την επαναφορά στη δημόσια συζήτηση του σημαντικού για την πόλη μας ζητήματος της αντιμετώπισης της διαμπερούς υπερτοπικής κυκλοφορίας οχημάτων και της αποτροπής ενός νέου αυτοκινητόδρομου στον Υμηττό, παραθέτω στη συνέχεια ένα σύντομο ιστορικό του ζητήματος γραμμένο το 2018, και κάποιες διατυπωμένες θέσεις και απόψεις.
Πάνος Τότσικας, Πολεοδόμος /22.1.22
Το ζήτημα της κατασκευής ενός νέου αυτοκινητόδρομου στον Υμηττό, απασχολεί την τοπική κοινωνία της Ηλιούπολης και των όμορων δήμων από τα τέλη της δεκαετίας του ’70.
Η παράκαμψη της κεντρικής περιοχής της Αθήνας και η οδική σύνδεση των βόρειο-ανατολικών περιοχών της Αττικής με τις νότιες περιοχές και την παραλία του Σαρωνικού, μέσω της δημιουργίας μιας Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου στον Υμηττό, θεσμοθετήθηκε αρχικά στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας (ΡΣΑ), το 1985, και στην συνέχεια με την τροποποίηση του ΡΣΑ, το 1990.
Η διάνοιξη στις αρχές της δεκαετίας του ’80 αρχικά της Λεωφόρου Κατεχάκη, ανατολικά των δήμων Ζωγράφου - Καισαριανής- Βύρωνα, μέχρι τον οικισμό του Καρέα, και στην συνέχεια, η διάνοιξη την δεκαετία του ‘90 της Αττικής Οδού, στον δασικό χώρο του Υμηττού πάνω από τους δήμους Αγ. Παρασκευής - Χολαργού-Παπάγου, μέχρι το ύψος της Καισαριανής, δημιούργησε νέα κυκλοφοριακά δεδομένα στην περιοχή.
Ειδικότερα ο δήμος Καισαριανής καθώς και οι δήμοι Ηλιούπολης και Αργυρούπολης, αποτελούν έκτοτε τους κύριους αποδέκτες της κυκλοφορίας διερχόμενων οχημάτων, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας των τοπικών οδικών δικτύων, ρύπανσης και ασφάλειας.
Όσον αφορά τους Δήμους Ηλιούπολης - Αργυρούπολης, διαμορφώθηκε από την δεκαετία του ’80, επί δημαρχίας Δ. Κιντή, το αίτημα για «απομάκρυνση» της διαμπερούς υπερτοπικής κυκλοφορίας με την κατασκευή μιας νέας επιφανειακής Περιφερειακής λεωφόρου στον δασικό χώρο του Υμηττού.
Με την δημιουργία το 1989 της «Πρωτοβουλίας Πολιτών για την προστασία του Υμηττού», τέθηκε ένας διαφορετικός προβληματισμός: αντί μιας νέας επιφανειακής λεωφόρου στον Υμηττό, θα μπορούσε να διεκδικηθεί είτε μια υπογειοποιημένη λεωφόρος στο βουνό, είτε μια υπογειοποιημένη λεωφόρος εντός της πόλης. Κατατέθηκαν μάλιστα προσχέδια με διάφορες εναλλακτικές προτάσεις διέλευσης του νέου αυτοκινητόδρομου
1. Υπόμνημα προς το ΥΠΕΧΩΔΕ
της «Πρωτοβουλίας Πολιτών για την προστασία του Υμηττού» / 16.3.2009
«…Σύμφωνα με όσα προτείνουμε, αντί να κατασκευαστεί η νέα ΝΔ Περιφερειακή Λεωφόρος Υμηττού, διαμορφώνεται υπόγειος οδικός άξονας (κάτω από τις υφιστάμενες λεωφόρους και μπαζωμένα ρέματα), από την περιοχή Καρέα μέχρι την Λ. Βουλιαγμένης στο ύψος της Ηλιούπολης- Αργυρούπολης, ελαχίστου μήκους 3.100 μ. (Εναλλακτική Πρόταση 1) και μέγιστου 4.500 μ. (Εναλλακτική Πρόταση 3). Έτσι, ολοκληρώνεται ο λεγόμενος ενδιάμεσος δακτύλιος της πρωτεύουσας και συνδέονται οδικά οι περιοχές της βόρειας με τη νότια Αθήνα, παρακάμπτοντας το Κέντρο. Ακόμα, αποτρέπονται παρεμβάσεις και τεχνικά έργα στην δυτική πλευρά του Υμηττού που εκ των πραγμάτων θα δημιουργήσουν πολλαπλά προβλήματα… (Τέλος), περιορίζεται σημαντικά το κόστος του έργου, το οποίο μπορεί να κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο και όχι ως Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Έτσι, οι οδηγοί δεν θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν και άλλα διόδια, πέραν αυτών πού θα πληρώνουν στον σημερινό σταθμό, πάνω από την Καισαριανή.
2. Εισήγηση στην «8η Συνάντηση για τον Υμηττό», Δήμος Αργυρούπολης / 30.1.2011
«…Για την αντιμετώπιση των άμεσων και οξυμένων προβλημάτων που προέρχονται από την διερχόμενη υπερτοπική κυκλοφορία Ι.Χ οχημάτων … αντί μιας νέας Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου στον Υμηττό, που θα αποτελεί επέκταση της υφιστάμενης Αττικής Οδού, προτείνουμε:
- Την υπόγεια σύνδεση του υφιστάμενου οδικού άξονα Κατεχάκη –Καρέα με την Λεωφόρο Βουλιαγμένης όπως προβλέπεται και από το ισχύον Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας (ενδιάμεσος δακτύλιος) καθώς και από το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ηλιούπολης.
- Την αναβάθμιση του ρόλου και της λειτουργίας της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, μετά την συμβολή της με το ρέμα της Πικροδάφνης, ως άξονα υπερτοπικής κυκλοφορίας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις προβλέψεις των κυκλοφοριακών φόρτων μετά την επικείμενη επέκταση του Μετρό μέχρι τον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.
- Την ακύρωση της λειτουργίας ως υπερτοπικού, του σημερινού οδικού άξονα Καρέα – Λεωφ. Αλίμου, που διέρχεται μέσα από την Ηλιούπολη και την Αργυρούπολη, με κατεύθυνση την κάλυψη μόνο τοπικών αναγκών.
- Την δημιουργία μιας νέας λεωφορειακής γραμμής – εξπρές από την Γλυφάδα μέχρι την Λεωφόρο Μεσογείων (Μετρό Κατεχάκη), μέσω μιας ειδικής λεωφορειολωρίδας, με μια στάση σε κάθε ενδιάμεσο Δήμο και σύνδεση με τοπικές δημοτικές λεωφορειακές γραμμές…»
3.Απόψεις των δημοτικών αρχών Ηλιούπολης
Από τις αρχές της δεκαετίας του’80 οι εκάστοτε δημοτικές αρχές Ηλιούπολης είχαν ως μόνιμο αίτημα την «απομάκρυνση» του σημερινού αυτοκινητόδρομου που διασχίζει τον Δήμο μας και την «μετατόπισή» του στον δασικό χώρο του Υμηττού. Η επιφανειακή χάραξη μιας «Περιφερειακής λεωφόρου στον Υμηττό» αποτέλεσε πάνω από τρεις δεκαετίες την μοναδική πρόταση των εκάστοτε δημάρχων και σχεδόν όλων των δημοτικών παρατάξεων της Ηλιούπολης. Επισημαίνεται ότι μέχρι το 2013, σε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης επί δημαρχίας Β. Βαλασόπουλου, εξακολουθούν να διατυπώνονται ως αιτήματα τα προηγηθέντα σχέδια Σουφλιά για δημιουργία υπογειοποιημένης Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου στον Υμηττό, μέχρι την Αργυρούπολη και το Ελληνικό:
«…Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης …απαιτεί να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή της επέκτασης της Περιφερειακής Υμηττού με υπόγεια σήραγγα μέχρι το ύψος της Αργυρούπολης, και από εκεί με υπόγεια διάνοιξη μέχρι την πλατεία Κύπρου Αργυρούπολης / Λεωφ. Βουλιαγμένης, με κόμβο στο σημείο αυτό και υπόγεια προέκταση μέχρι την Παραλιακή Λεωφόρο στο ύψος του Ελληνικού. Ως τμήμα του έργου να προχωρήσει επίσης η διάνοιξη σήραγγας στον Υμηττό από το ύψος της Αργυρούπολης προς την περιοχή Κορωπίου για σύνδεση με το Αεροδρόμιο και την Ανατολική Αττική.» (Απόφαση18/2013 Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης, 24.1.2013)
Όμως τρία χρόνια αργότερα, ο δήμαρχος Ηλιούπολης Β. Βαλασόπουλος διαπιστώνοντας το ανεδαφικό των απόψεών του, ενώ είχε απορριφθεί από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες η προαναφερόμενη «απαίτησή» του περί επέκτασης της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού και είχε ήδη ενταχθεί στο ισχύον Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας η πρόταση για την σήραγγα Καρέα -Λ. Βουλιαγμένης, αλλάζει γραμμή πλεύσης, διακηρύσσοντας: «…Φτάνει πιά! ..Η αστική Σήραγγα Ηλιούπολης, η υπόγεια σύνδεση της Λ. Βουλιαγμένης με την Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρο Υμηττού αποτελεί έργο κρίσιμης ανάγκης, έργο πνοής... Είναι η νέα πρόταση που εκτρέπει την υπερτοπική κυκλοφορία εντός του ιστού της πόλης, αφήνει άθικτο τον Υμηττό...κλπ»
Επισημαίνουμε ακόμη ότι, ο ίδιος ο δήμαρχος Ηλιούπολης , έχει διατυπώσει το ακόλουθο ερώτημα : «…Ακούγοντας τις μεγάλες επενδύσεις που σχεδιάζονται να γίνουν στο Ελληνικό, από πού θα φεύγουν τα φορτηγά, τα πούλμαν και όλη η μεγάλη τροφοδοσία εξοπλισμών όλων αυτών των χρήσεων που θα γίνουν εκεί χωρίς μία δίοδο ενός μεγάλου οδικού άξονα για την Εθνική Οδό; Προφανώς θα πρέπει να φύγουν από την Αττική Οδό και οι δρόμοι όπως αυτοί μέσα από την Ηλιούπολη και την Αργυρούπολη δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τέτοιες λειτουργίες σε καμία περίπτωση…»
4.Οι προσδοκίες για την Ηλιούπολη από την Σήραγγα
- « Η Αστική σήραγγα Ηλιούπολης… είναι η νέα πρόταση που εκτρέπει την υπερτοπική κυκλοφορία εκτός του ιστού της πόλης…» (Φυλλάδιο Δήμου Ηλιούπολης σε εκδήλωση στις 19/1/2016).
- «Η υπόγεια Σήραγγα –ανάπλαση της οδού Αλίμου - Κατεχάκη … θα μετατρέψει την Λ. Κατεχάκη σε οδό ήπιας κυκλοφορίας στην πόλη μας» (Ενημερωτικό έντυπο «Η δράση της δημοτικής αρχής»- Δεκ. 2016)
- «…Η υπόγεια οδική Σήραγγα Ηλιούπολης… τεράστιας σημασίας έργο που θα ανακουφίσει κυκλοφοριακά την πόλη και θα επιτρέψει την ολική αναβάθμιση και ανάπλαση του κέντρου και των μεγάλων οδικών αρτηριών…» (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2015-2019 Δήμου Ηλιούπολης).
- «…Τώρα είναι η ώρα για την κατάργηση της διέλευσης της Αλίμου - Κατεχάκη μέσα από την Ηλιούπολη…» (Παρέμβαση πρώην αντιδήμαρχου Κ. Σεφτελή, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 10.11.2016)
Ερώτημα : Εν τέλει, τι ακριβώς επιδιώκεται και τι αναμένεται να γίνει με την δημιουργία της Σήραγγας Ηλιούπολης: «Εκτροπή της υπερτοπικής κυκλοφορίας», μετατροπή του σημερινού οδικού άξονα σε «οδό ήπιας κυκλοφορίας», «κυκλοφοριακή ανακούφιση» ή κατάργηση της διέλευσης της Αλίμου-Κατεχάκη μέσα από την Ηλιούπολη;
5.Πρόταση που διατυπώθηκε στο ΤΕΕ στις 14.6.2017
Πρόταση για το έργο της σύνδεσης της Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού με τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, με κατασκευή σήραγγας παρουσίασε στην εκδήλωση ο Παναγής Τονιόλος, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ, ΑΔΤ-ΩΜΕΓΑ Α.Τ.Ε.
Από την περιοχή του Α.Κ. Καισαριανής μέχρι την αρχή της σήραγγας Ηλιούπολης, μήκους 2,5 χλμ περίπου, η υφιστάμενη οδός μετατρέπεται σε κλειστή αρτηρία (3) αρτηριών λωρίδων κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, πλήρη έλεγχο προσβάσεων και (3) ανισόπεδους κόμβους, με βάση τη μελέτη για τη «Σήραγγα Ηλιούπολης».
Η προτεινόμενη λύση της μελέτης, με βάση τις αρχές του value engineering, προκρίνει την κατασκευή διπλής σήραγγας, με διαχωρισμό της κυκλοφορίας ανά τύπο οχημάτων (βαρέα οχήματα στη μία – επιβατικά/ελαφριά οχήματα στην άλλη).
Με χρήση διόροφης σήραγγας, με βάση διεθνή παραδείγματα (Παρίσι, Κωνσταντινούπολη κλπ), θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκμετάλλευση 6 εώς 8 λωρίδων αντί των 4 λωρίδων που μπορεί να γίνει με βάση τον τυπικό σχεδιασμό.
Τονίστηκε επίσης ότι αν η σήραγγα εξυπηρετεί μόνο τα επιβατικά οχήματα και τα ελαφρά φορτηγά (μείωση της λειτουργικότητας κατά 20%), τότε μπορεί να κατασκευασθεί μονή σήραγγα με κόστος μειωμένο τουλάχιστον κατά 40%.
Αν μεγάλο τμήμα της σήραγγας κατασκευασθεί κάτω από λεωφόρους σε μικρό βάθος με τη μέθοδο Cover & Cut, το κόστος κατασκευής της σήραγγας και των έργων διαφυγής σε έκτακτη ανάγκη θα μειωθεί ακόμη περισσότερο, όπως και το ρίσκο διέλευσης κάτω από τις πολυκατοικίες.
Το συνολικό κόστος υλοποίησης του έργου (σε πραγματικές τιμές) συμπεριλαμβανομένου του κόστους των μελετών και διαχείρισης, υπολογίσθηκε σε 130 εκ. ευρώ, χωρίς ΦΠΑ.
6.Συνόψιση Θέσεων
• Καμιά νέα υποβάθμιση του ορεινού όγκου του Υμηττού –Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον.
• Κατάργηση της σημερινής Λ. Κατεχάκη-Αλίμου ως επιφανειακού οδικού άξονα υπερτοπικής κυκλοφορίας οχημάτων στην Ηλιούπολη
• Ουσιαστική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, της κυκλοφορίας ανθρώπων και οχημάτων στην Ηλιούπολη
• Προτεραιότητα στους πεζούς, τα ποδήλατα, τα ΜΜΜ– όχι στα Ι.Χ αυτοκίνητα
• Σήραγγα στην Ηλιούπολη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των αναγκών της Ηλιούπολης – Όχι για την εξυπηρέτηση ενός νέου ιδιωτικού πολεοδομικού συγκροτήματος στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.
Πρωτοβουλία Πολιτών για την προστασία του Υμηττού/26.1 2018


Saturday, January 8, 2022

 


ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Να προστατευτεί ο δημόσιος χαρακτήρας της δασικής περιοχής στον Υμηττό

Πηγή: Eurokinissi

Σε επανακατάθεση της Ερώτησής τους προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών για την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα δασικής περιοχής στον Υμηττό, μεταξύ Δήμων Βύρωνα και Ηλιούπολης, προχώρησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης.

Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση αναφέρεται:

«Επανερχόμαστε στην Ερώτησή μας με αρ. 1264/16-11-2021 σχετικά με το χαρακτήρα δασικής έκτασης που εκτείνεται μεταξύ των Δήμων Βύρωνα και Ηλιούπολης, καθώς παραμένει αναπάντητη.

Από τις αρχές του καλοκαιριού οι υπεύθυνοι του ναού Απόστολος Παύλος, εντός δασικής έκτασης στον Υμηττό και ορίων του Δήμου Ηλιούπολης, μετά από παραχώρηση του Υπ. Γεωργίας στο τέλος της 10ετίας του '80, τοποθέτησαν ηλεκτρονική μπάρα εντός της δασικής περιοχής. Πράξη αυθαίρετη που παρεμποδίζει την πρόσβαση στον περιβάλλοντα δασικό χώρο των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και έχει ξεσηκώσει τις μεγάλες και δικαιολογημένες αντιδράσεις τους.

Σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη δασική στον χαρακτήρα της περιοχή (ΠΔ Υμηττού) χρησιμοποιείται χρόνια τώρα και ως η μόνη ασφαλής δίοδος μαθητών, απέναντι στον κίνδυνο της λεωφόρου Αλίμου - Κατεχάκη, για το παρακείμενο σχολικό συγκρότημα του Δήμου Βύρωνα και φιλοξενεί παιδική χαρά του Δήμου Ηλιούπολης που μετά την τοποθέτηση της ηλεκτρονικής μπάρας δυσκολεύει παιδιά και γονείς στην προσέγγισή της.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηλιούπολης με την υπ’ αριθμ. 105/05-07-2021 απόφασή του έχει καταγγείλει τις αυθαίρετες ενέργειες των υπεύθυνων του ναού (ηλεκτρονική μπάρα, κάμερες) και έχει ενημερώσει το αρμόδιο Δασαρχείο Πεντέλης, ώστε να ενεργήσει αυτοψία και να προστατεύσει τη δημόσια δασική έκταση από τις καθ' όλα απαράδεκτες ενέργειες των υπεύθυνων του ναού.

Όλο αυτό το διάστημα το Δασαρχείο Πεντέλης δεν έχει κινητοποιηθεί ως όφειλε. Το ίδιο διάστημα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης έγινε αποδέκτης εξώδικου εγγράφου του ναού με το οποίο καλείται να ανακαλέσει την απόφασή του, γιατί καθώς ισχυρίζονται διά του δικηγόρου τους οι υπεύθυνοι του ναού, η έκταση είναι μεν δασική αλλά ιδιωτική όπως ισχυρίζονται της εκκλησίας, ενημερώνοντας για την καταγραφή της στο Κτηματολόγιο με τον αντίστοιχο ΚΑΕΚ.

Το εξώδικο του ναού δημιουργεί εύλογα ερωτήματα και ανησυχία ως προς τις επιδιώξεις της εκκλησίας στην ευρύτερη περιοχή του Υμηττού (μεταξύ Δ. Βύρωνα και Δ. Ηλιούπολης), αλλά και για το πώς ενεργούν κρατικά όργανα και υπηρεσίες όπως το Δασαρχείο Πεντέλης, η Δασική Υπηρεσία, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ως προϊσταμένη αρχή μέχρι και τον Αύγουστο 2021 και τα αρμόδια κατά καιρούς υπουργεία - όσον αφορά την προάσπιση του δημοσίου χαρακτήρα της συγκεκριμένης δασικής έκτασης και ευρύτερα στον Υμηττό που ως γνωστό δοκιμάζεται από καταπατητές και διεκδικήσεις, μεταξύ αυτών δυστυχώς και της εκκλησίας. Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη περιοχή που περιλαμβάνει και τον συγκεκριμένο ναό είναι δασική και ως δασική την καταγράφει και η πρόσφατη ανάρτηση του δασικού χάρτη της περιοχής, καλείται το αρμόδιο υπουργείο και το Δασαρχείο Πεντέλης να πάρουν δημόσια θέση εάν τους έχει ζητηθεί ή έχουν δώσει ως αρμόδιες υπηρεσίες άδεια στον ναό για την τοποθέτηση μπάρας. Εάν όχι, γιατί δεν έχουν ακόμη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες όλο αυτό το διάστημα για την απομάκρυνσή της.

Δεύτερον, σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 3186/2002 έγγραφο του Δασαρχείου Πεντέλης προς το ΣτΕ ο συγκεκριμένος ναός χαρακτηρίζεται ως αυθαίρετος στο χώρο του Υμηττού και για αυτό, για χρόνια, έχει ανασταλεί κάθε οικοδομική δραστηριότητα όσον αφορά την αποπεράτωσή του. Σήμερα ο ιερέας του ναού ανακοινώνει δημόσια στους κατοίκους που αντιδρούν στις αυθαιρεσίες ότι τα έργα αποπεράτωσης του ναού προχωρούν, με τη συμπαράσταση του Ιδρύματος Μαρτίνου, καθώς και η "αξιοποίηση" του ευρύτερου περιβάλλοντος δασικού χώρου υπέρ του ναού. Τα αρμόδια κρατικά όργανα οφείλουν να διευκρινίσουν αν έχουν βάση οι δημόσιες ανακοινώσεις του ιερέα και αν έχουν εκδοθεί ή είναι εν ισχύ πολεοδομικές άδειες του ναού για μικρότερες ή μεγαλύτερες οικοδομικές παρεμβάσεις ως ισχυρίζονται εκπρόσωποί του. Τυχόν ύπαρξή τους αντιστρατεύεται τις χρόνιες διακηρύξεις και προσπάθειες της Διεύθυνσης Δασών και του αρμόδιου Δασαρχείου να προστατεύσουν τον δημόσιο δασικό χαρακτήρα της περιοχής, καθώς και την ισχύουσα απαγόρευση εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών στην Α΄ και Β΄ Ζώνη προστασίας Υμηττού ενόψει της διαμόρφωσης του νέου ΠΔ για την προστασία του.

Τρίτον, παρότι οι υπεύθυνοι του ναού αδυνατούν να αμφισβητήσουν τον δασικό χαρακτήρα της περιοχής, προβάλλουν τεκμήριο της αυθαίρετης δράσης τους την υπ’ αριθμ. ΚΑΕΚ 050361201003/0/0 δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο. Η παραπάνω ενέργεια του ναού είναι πολύ πιθανό, με γνωστές τις διεκδικήσεις της εκκλησίας ευρύτερα στην παρακείμενη περιοχή του Υμηττού, να μην είναι μεμονωμένη ενέργεια. Όμως έτσι και αλλιώς η πράξη ιδιοκτησίας του ναού στο Κτηματολόγιο επιβάλλει από τη μεριά του Δημοσίου και των αρμοδίων υπηρεσίων του, όπως είναι η Διεύθυνση Δασών και η Περιφερειακή Διοίκηση Αττικής μέχρι και τον Αύγουστο 2021, την έμπρακτη αμφισβήτησή της στο Κτηματολόγιο.

Τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα στον Δήμο Ηλιούπολης δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν αν όντως έχουν γίνει από τις αντίστοιχες κρατικές υπηρεσίες όλες οι οφειλόμενες ενέργειες αμφισβήτησης των πράξεων ιδιοκτησίας του ναού, ούτε την κατάληξή τους. Αυτό όμως που όλοι γνωρίζουν στην περιοχή είναι οι μόνιμες διεκδικήσεις της Μονής Πετράκη και της Εκκλησίας της Ελλάδας σε αυτή την περιοχή του Υμηττού και οι κατά καιρούς ενέργειες τους να "αναγνωριστούν" από κρατικούς φορείς και δημοτικές αρχές της περιοχής ως de jure ιδιοκτήτες της δασικής έκτασης. Σχεδιασμοί που ανακόπηκαν κάτω από την κινητοποίηση και την παρέμβαση κάτοικων και φορέων της περιοχής.

Σήμερα με νωπή την εικόνα της καμένης χώρας και της Αττικής, με τη γνώση των νέων βλαπτικών παρεμβάσεων στον Υμηττό ενόψει του νέου Προεδρικού Διατάγματος και με δεδομένες τις "πράσινες" μπίζνες στην ευρύτερη περιοχή με όχημα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, οι ανησυχίες των κατοίκων είναι δικαιολογημένες και ελπιδοφόρα η επαγρύπνησή τους.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί:

  • Αν το αρμόδιο Δασαρχείο έχει δώσει άδεια στον ναό για τις ενέργειές του και αν όχι με ποιες διοικητικές πράξεις του παρεμβαίνει ώστε να σταματήσει τις αυθαίρετες ενέργειές του στη συγκεκριμένη δασική έκταση.

  • Αν το Δημόσιο αναγνωρίζει την πράξη ιδιοκτησίας που εμφανίζει ο ναός στο Κτηματολόγιο και αν όχι αν την έχει αμφισβητήσει η αρμόδια Δασική Υπηρεσία και ποια είναι η κατάληξη των ενεργειών της.

  • Αν στην ευρύτερη έκταση του Υμηττού και συγκεκριμένα στη δασική έκταση που εκτείνεται μεταξύ των Δήμων Βύρωνα και Ηλιούπολης καταγράφονται και άλλες πράξεις ιδιοκτησίας της εκκλησίας και της Μονής Πετράκη στο Κτηματολόγιο. Αν ναι σε τι έκταση αφορούν και ποιες είναι οι αντίστοιχες ενέργειες αμφισβήτησης της Δασικής Υπηρεσίας.

  • Τέλος με αφορμή την ανάρτηση των δασικών χαρτών στην περιοχή σε ποιες άλλες ενέργειες έχει προβεί το Δημόσιο και οι υπηρεσίες του για να προασπίσουν τον δημόσιο χαρακτήρα της συγκεκριμένης δασικής έκτασης στον Υμηττό;». 

  Ο χρήστης  Pezoporos  δημιούργησε μια  εκδήλωση . ·  Κυρ, 19 Ιαν 2025 στις 9 π.μ. Πεζοπορία στον Νότιο Υμηττό και τα σπήλαιά του | Κυριακή...